La ce te ajută platforma noastră:

 • vezi rapid cât de mare e marea corupție în România
 • înveți despre anticorupție și ce înseamnă, concret, conform legii, fapte de corupție
 • te scoate din apatia civică, dându-ți speranță că lucrurile se pot schimba în mai bine

 • Singurul site care-ți arată în orice moment care mare demnitar a mai intrat (sau ieșit) de la închisoare. Vezi rezumatele dosarelor lor și cifre esențiale despre faptele lor. Ne ocupăm doar cu cei condamnați definitiv pentru fapte de corupție. Dacă vrei să susții lupta anticorupție, comandă-ți un set de stickere de colecție cu marii corupți ilustrați.

  Ce găsești aici?

  Afli răspunsuri succinte și atractive vizual la întrebări de tipul: câți miniștri au fost condamnați, câți ani au însumat toate procesele lor de corupție, care sunt faptele cele mai frecvente pentru care au fost condamnați, câți au luat cu executare și câți cu suspendare, care partid are cei mai mulți condamnați de rang înalt?

  Cum?

  Site-ul reprezintă o vizualizare a unei baze de date pe care o construim voluntar, manual, de la zero (vezi mai jos cum). Poți folosi secțiunea Dosare (și sub-secțiunea „Filtre”) pentru a sorta baza de date după un criteriu anume: nume, funcție publică, partid, faptă, data sentinței definitive, durata dosarului, ani de pedeapsă, tipul pedepsei - cu sau fără executare). Fiecare politician din „Dosare” are o fișă individuală care prezintă informații contextual relevante: porecla dosarului în media, link-uri din presă și de pe Wikipedia, descrierea faptei pe scurt, într-un limbaj accesibil, fără jargon juridic, precum și câmpurile accesibile direct din meniul de „filtre”, cele descrise anterior.

  Pe pagina principală poți vedea:
  • câte un mare corupt (se schimbă aleator la fiecare reîncărcare a paginii)
  • câteva cifre care măsoară cât timp a trecut de la ultima condamnare, cel mai lung dosar, cea mai mare pedeapsă
  • link-uri către politicienii condamnați cu executare, cei cu suspendare și sortarea condamnaților după apartenența la partid

  Misiune + vizune

  Ne propunem să inventariem, în timp, cât mai mulți politicieni sau funcționari publici condamnați pentru fapte de corupție și să educăm în același timp despre anticorupție. O facem pentru a vedea mai puțini Bani Pierduți și mai multă eficiență în guvernare, pentru a crește calitatea vieții pe care o trăim în România.

  Metodă

  Începem invers decât am face-o de obicei, adică de la mare la mic: de corupția mică ne lovim zilnic, însă valul mediatic care a însoțit condamnările DNA din ultimii ani creează interes deosebit asupra corupției la nivel înalt. Desigur, corupția trebuie blamată inclusiv la nivel mic (și o facem!), însă ne e mai ușor să începem această corupt-o-pedia cu cele mai faimoase condamnări de corupție din istoria României. Iar cele mai faimoase sunt cele despre care scrie presa. Lăsăm mass-media să-și joace rolul de intermediar (traducător) între instituțiile statului și cetățean, deci credem că dacă presa a decis că e important să scrie despre un dosar de corupție, înseamnă că politicianul în cauză e mare. Nu ne bazăm exclusiv pe presă, ci ne uităm, firește, și pe comunicatele emise de DNA (ar fi fost frumos să reușim să programăm un script care să citească automat comunicatele lor și să extragă numele, fapta, anii - dar ne-a fost greu), Ne concentrăm pe om, nu pe dosar: chiar dacă unii au mai multe dosare vor avea o singură pagină de profil pe maricorupti.ro. Facem deci muncă de analiză și sinteză pentru a rezuma totul într-un mod ordonat în baza de date. Aceasta e disponibilă în format deschis la cerere.

  Disclaimer: suntem nepartizani.

  Fără politică, suntem independenți - ținem cu cetățenii, suntem buni cetățeni. Nu ținem cu stânga sau cu dreapta, nu pretindem că suntem exhaustivi sau perfecți și nu avem nimic de demonstrat. Vrem să lăsăm în urmă pentru arheologii viitorului acest memorial al corupției din eterna noastră tranziție de la totalitarism la libertate. Vrem să nu se uite pedeapsa record - 10 ani cu executare - la care a fost condamnat Dan Voiculescu.

  Mulțumiri

  Wanda, Dan, Liviu, echipa Funky Citizens și toți ceilalți care ne-au ajutat și călăuzit către calea cea bună ☺
  Vrei să faci parte din echipă? Avem nevoie de voluntari care să întrețină baza de date, de buni ilustratori care să ne deseneze marii corupți în stilul site-ului precum și de oameni pricepuți tehnic (progamare) pentru dezvoltare de noi funcționalități. Sursele sunt la liber - la cerere - ai adresa noastra de email mai jos.

  Dă-ne un semn pe echipa@maricorupti.ro sau completeaza formularul de aici și ajută-ne să marcăm momentul istoric al marilor condamnări.

  Dacă nu ne poți ajuta cu timpul tău, ne poți ajuta financiar:

  Cronologie

  Toamna 2014 - se întețesc marii corupți condamnați, nici nu mai știm care când a intrat și câtă pedeapsă mai are de executat. Realizăm că trăim momente istorice în lupta anticorupție și vrem să le marcăm printr-un compendiu al marilor corupți, căci tare ne place să punem lucrurile în ordine. Facem ce știm noi mai bine, adică urmărim îndeaproape lupta anticorupție printr-un site cu o bază de date în spate. Noiembrie 2014 - începem lucrul la baza de date, căutăm prin arhivele DNA și ne decidem că e mai simplu să îi procesăm întâi pe cei despre care a scris și presa. Deosebit de util (dar prea stufos pentru ce ne doream noi) e portalul Anticorupție de la Hotnews

  5 iunie - lansare în public variantă beta